Historija karatea

 

Kanazava Hirokazu (金澤弘和, 1931. -) je svetski priznat šotokan karate instruktor.

Trenutno je glavni instruktor i predsednik Šotokan Karate-do Međunarodne Federacije, organizacije koju je osnovao kada je napustio japansku karate asocijaciju (JKA). Kanazava je jedan od nekolicine majstora koji su dostigli 10. dan (najveći rang koji se može dodeliti šotokan karateki) a jedini je živa osoba koja ga ima.

Kanazava je na prvom ‘Svejanskom karate prvenstvu’ 1957. godine osvojio kumite takmičenje. Na takmičenje se prijavio sa slomljenom rukom sa prethodnog takmičenja, ali pošto nije želeo da razočara majku koja je doputovala iz daleka da ga vidi, borio se i osvojio titulu. Naredne godine, osvojio je kata titulu i podelio kumite titulu sa Takajuki Mikamijem u jednom od najspektakularnijih momenata šotokan turnirske istorije. Mikami i Kanazava su trenirali zajedno i bili cimeri tokom čitave karate karijere, ali se nisu borili prethodne godine, jer je Mikami predavao na Filipinima dve godine. Kada su se susreli u finalu, urađeno je vrlo malo tehnika, poznavali su se isuviše dobro. Kružili su čekajući da se onaj drugi otvori sve dok nije isteklo vreme. I zbog toga, odlučeno je da se obojica proglese za šampione svejepanskog kumite prvenstva za 1958. godinu.


Istorija 

Iako je trenirao džudo kao mlad, Kanazava je počeo da trenira karate dok je bio na Takušoku univerzitetu kod majstora Nakajame Masatošija. Takođe jedan je od nekolicine preostalih karateka koji mogu da se pohvale da su trenirali kod Funakoši Gičina, čuvenog okinavljanskog učitelja koji je doneo karate u Japan i osnovao Šotokan stil. Bio je među prvim koji su završili JKA instruktorski program (pre nego što se JKA podelio i Kanazava osnovao sopstvenu organizaciju). Između ostalih ovaj program su završili i Takajuki Mikami, Terujuki Okazaki i Takaura Eiji

2 komentara

Komentariši