KARATE

Karate "moderni naziv" (jap 空手 "prazna ruka" ili "bez oružja u rukama") ili Karatejutsu "predhodni naziv" (kara = prazne, te = ruke, jutsu = umjetsnost/tehnika): je borilačka vještina sa Okinave nastala u 16. vijeku.

STA JE KARATE-DO?

Karate je borilačka vještina porijeklom sa (Okinave) Japana (koja se danas takođe može trenirati i kao sport). U bukvalnom prijevodu sa japanskog jezika na bosanski znači KARA – prazna (gola), TE – ruka (šaka), DO – put, to jest kako se odbraniti od napadača golim rukama ( (空手道:からてどう – "put prazne ruke"). Nastanak karatea veže se za drijevne borilačke vještine sa dalekog istoka, a obnoviteljom savremenog karatea se smatra japanski profesor Gičin Funakoši.

Treniranje karatea

Karate je poznat kao borilačka vještina koja koristi sve dijelove tijela u borbi. Kod osnovne tehnike uce se pojedinacni udarci, blokovi, stavovi itd. Kate su poseban skup tacno odredjenih pokreta (udaraca, stavova i blokova). Borba (Kumite) moze biti slobodna ili dogovorena (dogovori se koji ce se izvesti udarac, i kojim blokom se blokira taj udarac). U vježbanju se primjenjuje makiwara, Hoju undo oprema kao naprimjer chishi, nigiri game itd.

Osnove (kihon)  

Kihon (osnova) je jedan od važnijih dijelova u treniranju karatea. U sklopu Kihon se treniraju osnovni stavovi, udarci, blokovi i kihon Kata.

Komentariši